15η Φεβρουαρίου. Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου της παιδικής ηλικίας

Ζωγραφιά της Αλεξάνδρας Λέρα
Πριν τον καρκίνο, τί και μετά τον καρκίνο, τί ;

Του Αχιλλέα Λέρα
15η Φεβρουαρίου. Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου της παιδικής ηλικίας. Σκοπός της ημέρας αυτής να ευαισθητοποιήσει το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον για τις ανάγκες των παιδιών που νοσούν από καρκίνο σε όλο τον πλανήτη. Μια μέρα όμως δεν αρκεί. Μπορεί ωστόσο να είναι μια καλή αρχή. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν. Καταρχήν δεν έχουμε στόχο να σοκάρουμε επικαλούμενοι εικόνες διασωληνωμένων παιδιών χωρίς μαλλιά, ούτε να προκαλέσουμε τον οίκτο. Δυστυχώς έχουμε συνδυάσει τη νεοπλασματική ασθένεια με τη λέξη « το κακό» ή «η αρρώστια». Πολλές φορές αποφεύγουμε ακόμη και να αναφέρουμε τη λέξη «καρκίνος», φοβούμενοι και την απλή επίκληση της λέξης. Όμως το να μην κοιτάμε το πρόβλημα κατάματα και να μη μιλάμε ανοικτά για αυτό, δεν το εξαφανίζει. Ο καρκίνος είναι εδώ και δυστυχώς χτυπά την πόρτα μας εκεί που δεν το περιμένουμε. Πριν τον καρκίνο, τί και μετά τον καρκίνο, τί ;
Δυστυχώς για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας δεν υπάρχει πρόληψη. Υπάρχουν όμως κάποια σημάδια και ύποπτα συμπτώματα που με σωστή αξιολόγηση οδηγούν στην έγκαιρη διάγνωση. Και η έγκαιρη διάγνωση όσο παράξενο και αν ακούγεται στους περισσότερους οδηγεί στην πλήρη ίαση. Δύο στα τρία παιδιά με παιδικό καρκίνο γιατρεύονται. Ο γράφων είχε την ατυχία η αδελφή του σε ηλικία έξι χρονών να είναι το ένα στα τρία παιδιά. Σήμερα θα ήταν είκοσι ένα χρονών.

Γονείς και κηδεμόνες, ερευνείστε συμπτώματα που επιμένουν :
ΜΑΖΑ (όγκος) σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος (κεφάλι, λαιμός, θώρακας, κοιλιά, πόδια ή χέρια, αύξηση του μεγέθους της κοιλιάς), ΑΙΜΟΡΑΓΙΑ στο δέρμα χωρίς τραυματισμό ή σε περιοχές όπως η μύτη, τα ούλα και σπανιότερα το έντερο ή ο κόλπος στα κορίτσια, ΠΥΡΕΤΟΣ, χωρίς εστία λοίμωξης που μπορεί να επιμένει ή που υποχωρεί χωρίς αντιπυρετικά και επανεμφανίζεται, ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ, όπως πονοκέφαλος, έμετος, ειδικά το πρωί, αλλαγή συμπεριφοράς, σπασμοί, μυϊκή αδυναμία, ΜΑΤΙΑ που εμφανίζουν στραβισμό, διόγκωση ή πτώση βλεφάρων, προβολή του βολβού προς τα εμπρός, κίτρινο λαμπερό χρώμα στην κόρη, (σαν το μάτι της γάτας στο σκοτάδι) μελανιές, ξαφνική αλλαγή στην οπτική οξύτητα, ΠΟΝΟΣ σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος και ιδιαίτερα στα πόδια και στην μέση. Ο πόνος στα πόδια μπορεί να συνοδεύεται από δυσκολία στο βάδισμα και είναι δυνατόν να υποχωρεί όταν το παιδί ξεκουράζεται.., ΑΝΟΡΕΞΙΑ, ΚΑΚΟΔΙΑΘΕΣΙΑ, ΩΧΡΟΤΗΤΑ, ΚΟΠΩΣΗ και οτιδήποτε άλλο ενοχλεί το παιδί και τους γονείς.
Όταν τα συμπτώματα επιμένουν, τότε σε κάθε περίπτωση πρέπει να επισκεφθείτε τον παιδίατρο και εξηγείστε του τι σας ανησυχεί. Ο παιδίατρος θα αξιολογήσει τα συμπτώματα και θα σας κατευθύνει ανάλογα. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε - χωρίς τη διάθεση δημιουργίας πανικού - ότι όλα τα παραπάνω συμπτώματα παρατηρούνται σε διάφορα παιδιατρικά νοσήματα και ο εντοπισμός τους στο δικό μας παιδί δεν σημαίνει απαραίτητα καρκίνο.
Για την ακρίβεια ο παιδικός καρκίνος σε σχέση με τις άλλες μορφές καρκίνου είναι σπάνιος. Όσο σπάνια μπορούν να θεωρηθούν τα 250.000 παιδιά που νοσούν κάθε χρόνο από καρκίνο παγκοσμίως. Το λυπηρό σε αυτό τον αριθμό είναι ότι μόνο το 20% έχει δυνατότητα πρόσβασης σε σωστή ιατρική φροντίδα, ενώ είπαμε πως με την έγκαιρη διάγνωση δύο στα τρία παιδιά θεραπεύονται. Το 80% από τα παιδιά που νοσούν, προέρχεται από τις αναπτυσσόμενες χώρες, στις οποίες δεν υπάρχει δυνατότητα διάγνωσης και σωστής θεραπείας. Πάνω από 150.000 θάνατοι κάθε χρόνο, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, εάν υπήρχε δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης και εξειδικευμένης θεραπείας σε όλα τα παιδιά. Στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι 280 – 300 παιδιά νοσούν από καρκίνο κάθε χρόνο, όσα είναι και τα παιδιά που νόσησαν στην περιοχή μας τα τελευταία 15 χρόνια.
Η ευαισθησία μας δεν πρέπει να περιορίζεται στην ενίοτε καταβολή του όποιου οβολού μας (χωρίς αυτό να είναι περιττό ή ανάξιο λόγου, τουναντίον), αλλά αν θέλουμε πραγματικά να κάνουμε κάτι, αυτό που οφείλουμε στα παιδιά και τον εαυτό μας είναι η γνώση. Θα πρέπει λοιπόν να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην εκπαίδευση των επαγγελματιών της υγείας, ώστε να είναι σε θέση να διαγνώσουν έγκαιρα τη νόσο και στη σωστή ενημέρωση των γονιών, ώστε να απευθύνονται έγκαιρα στα παιδιατρικά νοσοκομεία.
Μέρος αυτής της γνώσης είναι και το να γνωρίζει κανείς ότι πάντα υπάρχει κάποιος, ο οποίος βίωσε ή βιώνει τον παιδικό καρκίνο και είναι εκεί να προσφέρει βοήθεια με κάθε τρόπο. Ενδεικτικά αναφέρουμε το Σύλλογο Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Φλόγα», Αιγίου 6-8, Γουδί, Αθήνα, τηλ.: 2107485000 (www.floga.org.gr), με παράρτημα στη Θεσσαλία και υπεύθυνες την κ. Κωνσταντίνα Τριανταφύλλου στο Βόλο (τηλ.: 6977001396) και την κ. Ευαγγελία Γκρόπα στα Τρίκαλα (τηλ.: 6986623025). Ένα σύλλογο που αγωνίζεται για την καλύτερη ιατρική, ψυχική και κοινωνική φροντίδα των παιδιών που αγωνίζονται για να κερδίσουν τη ζωή τους. Επιφυλασσόμαστε για περισσότερα για τη δράση και το έργο του συλλόγου αυτού.
Στο σημείο αυτό και επειδή το παρόν δεν απευθύνεται μόνο στους γονείς παιδιών που νοσούν ή πρόκειται να νοσήσουν, οφείλουμε να αναφέρουμε και το εξής. Οι γονείς, για όσο διάστημα τα παιδιά τους υποβάλλονται σε θεραπεία, είναι υποχρεωμένοι να αφιερώσουν όλο το χρόνο τους στο παιδί τους και για το λόγο αυτό θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα από μέρους της πολιτείας, ώστε να προστατεύεται η εργασία και το εισόδημά τους.
Όσο απλό κι αν ακούγεται… Γνώση και ενημέρωση. Μη την υποτιμάτε… Βοήθεια και υποστήριξη, αλλά πρωτίστως αναγνώριση σε όσους «αγωνίζονται». Ο οίκτος και η εθελοτυφλία δεν αρμόζει στον πολιτισμό μας.
Πηγή πληροφοριών : «Φλόγα»
Tags:

Επικοινωνήστε μαζί μας

trikki.gr | ειδήσεις, επικαιρότητα, Τρίκαλα | Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιοδήποτε σχόλιο ή καταγγελία πατώντας εδώ.