Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ν. Μαγνησίας

Εισήγηση του Γενικού Γραμματέα της ΟΕΒΕΜ Κώστα Κόγια
στην Τακτική Γενική Συνέλευση της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. που πραγματοποιείται το 19 & 20 Φεβρουαρίου 2011 στο ξενοδοχείο DIVANI CARAVEL

Την Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011 η Ομοσπονδία πραγματοποίησε Διοικητικό Συμβούλιο παρουσία όλων των πρωτοβάθμιων σωματείων της δύναμης της, προκειμένου να καθορίσει τη στάση της στο συνέδριο της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. που θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο DIVANI CARAVEL το Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011 στην Αθήνα. Στην συνέλευση που πραγματοποιήθηκε υπήρξε έντονος προβληματισμός για την πορεία και την τύχη όλων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς επίσης και μεγάλη αδυναμία πληρωμών που αντιμετωπίζουν οι κλάδοι μας. Την εισήγηση παρουσίασε ο Γραμματέας της Ο.Ε.Β.Ε.Μ. κ. Κώστας Κόγιας που ήταν σε δυο σκέλη. 1ο τα γενικά προβλήματα που ταλανίζουν όλους μας όπως το Ασφαλιστικό, το Φορολογικό, τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ, τις Τράπεζες, τη χρηματοδότηση, το Ταμείο Εγγυοδοσίας, την Προοπτική Επένδυσης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, τη στήριξη και δημιουργία ανταλλαγής προϊόντων με ξένες χώρες, και 2ο τη στήριξη της τοπικής αγοράς, των τοπικών προϊόντων, της προβολής αυτών, και την εντοπιότητα όλων των πιστοποιημένων προϊόντων της περιοχής μας. Στο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί θα συμμετέχουν και θα παρουσιάσουν τις θέσεις της Ο.Ε.Β.Ε.Μ οι σύνεδροι Κώστας Κόγιας, Πλαστάρας Ευστάθιος, Πελεκούδας Αθανάσιος, Ευαγγέλου Χρήστος, Πλαστάρας Τρύφωνας, Τσίρος Νικόλαος, Μαντάς Γρηγόρης .

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Μαγνησίας επισημαίνει ότι μέσα στην μεγάλη και βαθιά κρίση που περνούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν είναι δυνατόν η διοίκηση του Ο.Α.Ε.Ε. να πραγματοποιεί αλόγιστες αυξήσεις των εισφορών και να μεγαλώνει τα αδιέξοδα τόσο των ΜΜΕ όσο και του Οργανισμού. Οι μικροί επιχειρηματίες της χώρας βιώνουν τον Εφιάλτη της οικονομικής και παγκόσμιας κρίσης, χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις πραγματοποιούν εισοδήματα που κινούνται κάτω από τα όρια της φτώχιας. Σε όλες τις περιοχές της χώρας μας παρατηρείται το φαινόμενο των συνέχων λουκέτων και επιχειρηματίες σε τρομακτική απόγνωση. Ενδεικτικό της κατάστασης αυτής είναι ότι 400.000 χιλιάδες των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ, αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, υποθηκεύοντας τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα. Όταν λοιπόν διαπιστώνεται αδυναμία πληρωμής των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, δεν είναι δυνατόν η Διοίκηση του Ταμείου να επιβάλλει επιπρόσθετη εισφορά και να απειλεί με πλειστηριασμούς τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Όλοι εμείς έχουμε προσφύγει στο τραπεζικό σύστημα και έχουμε υπερχρεωθεί από αυτό. Μέχρι πρόσφατα το Ταμείο μας παροτρύνε την παροχή τραπεζικών δανείων, με την εγγύηση του ΤΕΜΠΜΕ, για εξόφληση των οφειλομένων ασφαλιστικών εισφορών. Δηλαδή, όσοι χρωστούν στον ΟΑΕΕ θα παίρνουν δάνεια για να εξοφλήσουν κι έπειτα θα γίνονται έρμαια των τραπεζών, μέχρι και την κατάσχεση της περιουσίας τους. Ζητούμε από τη ΓΣΕΒΕΕ να αγωνιστεί ώστε:
· Να υπάρξει εγκύκλιος για ρύθμιση οφειλής σε 80 μηνιαίες δόσεις χωρίς προκαταβολή, ή διαφορετικά να προστίθεται το 15% της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς που είναι περίπου στα 65 ευρώ για να μπορέσουν επιτέλους όλες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να ρυθμίσουν τις εισφορές τους και να ανακτήσουν τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα.
· Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης των καθυστερημένων ασφαλιστικών εισφορών των συναδέλφων μας να παρέχεται έκπτωση 80% επί των πρόσθετων τελών.
· Σε περίπτωση τμηματικής εξόφλησης να παρέχεται έκπτωση 50% επί των πρόσθετων τελών.
· Σε περίπτωση περαιτέρω μείωση του ελάχιστου ποσού της μηνιαίας καταβολής δεν πρέπει να ξεπερνά τα 100 ευρώ.
· Να μην υπάρξει η οικονομική κατάρρευση του ΟΑΕΕ.
· Να μην υπάρξουν συντάξεις πείνας στους απόμαχους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
· Να μην υπάρξουν περικοπές στα επιδόματα των συνταξιούχων τα Χριστούγεννα και το Πάσχα.
· Να μην υπάρξει ο κίνδυνος των προσεχών μηνών για αδυναμία πληρωμής των συντάξεων.
· Να υπάρξει εκσυγχρονισμός τόσο της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης αλλά και της πλήρους μηχανοργάνωσης.
· Να υπάρξει βελτίωση του εθνικού συστήματος υγείας.
· Να υπάρξει ορθολογική αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής.
· Να θεσπιστεί νόμος για χρηματοδότηση τα 2/3 του κράτους και το 1/3 των ασφαλισμένων.
· Να υπάρξει συστηματικός έλεγχος των δαπανών στο Κλάδο της υγείας.
· Να υπάρξει διερεύνηση της ασφαλιστικής βάσης.
· Να υπάρξει ειδικός λογαριασμός αποθεματικού χαρακτήρα και τα έσοδα του να προέρχονται από αποκρατικοποιήσεις και φυσικά να ενισχύσει το ασφαλιστικό μας σύστημα.
· Να υπάρξει άμεση σύνταξη μελέτης εισροών – εκροών του ΟΑΕΕ με χρονικό ορίζοντα δεκαετίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι άμεσες και πάγιες ανάγκες του οργανισμού.
· Να συμπεριληφθεί ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων με διαδοχική ασφάλιση, που τιμωρεί την επαγγελματική κινητικότητα και τροφοδοτεί την αδήλωτη εργασία.
· Να υπάρξει αιρετή διοίκηση και όχι διορισμένη.
· Να σταματήσει η ραγδαία αύξηση των ασφαλίστρων.
· Να γίνεται η συνταξιοδότηση στα 35 χρόνια προϋπηρεσίας χωρίς όριο ηλικίας.
· Να προβλέπεται αποζημίωση ασθενείας και ατυχήματος.
· Να προβλέπεται άδεια τοκετού.
· Να σταματήσει να υπάρχει η προσωποκράτηση για εισφορές οφειλών.
· Για να ενταχθούν οι μετανάστες στην επίσημη αγορά εργασίας.
· Για να υπάρξουν συντάξεις αξιοπρεπούς διαβίωσης των 1200 ευρώ.
· Για να υπάρξει δωρεάν σύστημα υγείας για όλους τους πολίτες.
· Για να υπάρχει ίση μεταχείριση μεταξύ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των Πολυκαταστημάτων, και των Τραπεζών.

Ζητάμε από το Ταμείο μας (ΟΑΕΕ) να μας διευκρινίσει:
· Επιτρέπεται να υπάρχουν πολυκαταστήματα και να έχουν διάσπαρτα υποκαταστήματα σε όλη τη χώρα, και να πληρώνουν μια ασφαλιστική κάλυψη μόνο για το κεντρικό κατάστημα;
· Επιτρέπεται να τους δίνεται η δυνατότητα της υποαπασχόλησης των εργαζομένων;

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ
Πρέπει επιτέλους να καταλάβει κανείς ότι όταν θέλεις να έχεις παραγωγικότητα και νέες επενδύσεις, δεν μπορείς να αυξάνεις το φόρο της προστιθέμενης αξίας (Φ.Π.Α.) μέσα σε ένα χρόνο δύο φορές. Με την αύξηση που ορίστηκε από τα μέτρα εφαρμογής του μηχανισμού στήριξης από το 21% στο 23% ως φορολογητέα αξία και την αύξηση στα αγαθά πρώτης ανάγκης από 11% στο 13% πυροδοτεί συρρίκνωση στα έσοδα των επιχειρήσεων και αύξηση της ανεργίας. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις χρειάζονταν κίνητρα, προκειμένου να έχουν αύξηση εσόδων λόγω της μικρής κινητικότητας της αγοράς και της μη ρευστότητας.

Ζητούμε από τη ΓΣΕΒΕΕ να αγωνιστεί ώστε:
· Να υπάρξει επιτέλους ελάφρυνση σε όλες τις ατομικές επιχειρήσεις όταν την ίδια στιγμή σταδιακά στις Ανώνυμες Εταιρείες μειώνεται ο συντελεστής φορολόγησης από 45% σε 20%.
· Να υπάρξει επαναφορά του αφορολόγητου αποθεματικού επενδύσεων.
· Να υπάρξει αφορολόγητο ατομικό όριο 15.000 € και οικογενειακό 30.000 € προσαυξημένο κατά 5.000 € για κάθε παιδί. Προοδευτική αύξηση των φορολογικών συντελεστών για τα εισοδήματα των φυσικών πρόσωπων. Ετησία τιμαριθμοποίηση των ορίων.
· Να υπάρξει κατάργηση της έμμεσης φορολογίας στα αναγκαία είδη λαϊκής κατανάλωσης.
· Να υπάρξει φορολογική επιβάρυνση του μεγάλου κεφαλαίου της μεγάλης ακίνητης περιουσίας και των μεγάλων εισοδημάτων.
· Να υπάρξουν κίνητρα για διατήρηση και για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
· Να προχωρήσουμε με την συμμετοχή μας στην ανταλλαγή προϊόντων των χωρών μέσω της Μεσογειακή Κοινότητας, προκειμένου να αντισταθούμε στα προϊόντα ανατολικών χωρών (Κίνα).
· Να υπάρξουν κίνητρα για επενδύσεις στις μικρές επιχειρήσεις.
· Να δοθούν κίνητρα για μεταβίβαση των μικρών επιχειρήσεων από την μια γενιά στην άλλη.
· Να υπάρξει επιτέλους δίχτυ προστασίας των επιχειρήσεων.
· Να βγουν όλες οι επιχειρήσεις από τη λίστα του ΤΕΙΡΑΣΙΑ.
· Να σταματήσουν επιτέλους οι αλόγιστες αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ.
· Να υπάρξει κατάργηση της φορολογίας κατά την μεταβίβαση των επιχειρήσεων, καθώς και κατάργηση του φόρου τέλους ή εισφοράς υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου που επιβάλλεται από την σύμβαση μεταβίβασης.

· Να υπάρξει μείωση των συντελεστών φορολόγησης.
· Να μην περάσουν και άλλα αντιλαϊκά μέτρα του Δ.Ν.Τ. και της ΤΡΟΙΚΑ.
· Να περιφρουρήσουμε τις αξίες και την ηθική υπόσταση όλων των ΜΜΕ.
· Να υπάρξει οριστική απαλλαγή της περαίωσης για όλες τις ΜΜΕ.
· Να υπάρξει ειδική φορολογική απαλλαγή για νέους επιχειρηματίες (έως 35 χρονών) για 5 χρόνια.

Μετά Τιμής
Για το Δ/Σ
Ο Πρόεδρος                       Ο Γεν. Γραμματέας
Πλαστάρας Ευστάθιος         Κόγιας Κώστας
Tags:

Επικοινωνήστε μαζί μας

trikki.gr | ειδήσεις, επικαιρότητα, Τρίκαλα | Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιοδήποτε σχόλιο ή καταγγελία πατώντας εδώ.