Για το «καλάθι» αγροτικών προϊόντων του κ. Σκανδαλίδη

Η επίσκεψη του κ. Σκανδαλίδη την Κυριακή στο Κιλελέρ και η ομιλία του, αμέσως μετά, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, με θέμα το «καλάθι» των αγροτικών προϊόντων της Θεσσαλίας, δεν είναι παρά
ένα επικοινωνιακό, προπαγανδιστικό τρικ της κυβέρνησης.

Τα ίδια ακριβώς έγιναν πριν λίγες μέρες στη Θεσσαλονίκη κι αλλού, παρόμοια θα γίνουν και στις άλλες περιφέρειες της χώρας.

Ταυτόχρονα, αυτές τις μέρες, βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχόλια και πληροφορίες για έργα προς όφελος των αγροτών και, γενικότερα, του λαού που, τάχα, προωθεί η κυβέρνηση στη Θεσσαλία, (π.χ., έργα προστασίας της σήραγγας εκτροπής του Αχελώου, επαναλειτουργία του εργοστασίου ζάχαρης, οδική παράκαμψη της Ελασσόνας κ.α.). Επίσης, μέσω δημοσιευμάτων, γίνεται προσπάθεια να μεταφερθούν σε άλλους, ή «στο πουθενά», οι ευθύνες των κυβερνώντων για δικές τους αντιλαϊκές επιλογές και αποφάσεις, (π.χ., να περάσει η αντίληψη ότι για τη μη τήρηση των κατά καιρούς υποσχέσεων του κ. Μαγκριώτη για μείωση των διοδίων στην Εθνική Οδό δε φταίει ο ίδιος και η κυβέρνηση, αλλά ...οι τράπεζες, να φανεί ότι, δήθεν, η κυβέρνηση «ουδεμία σχέση έχει» με το ενδεχόμενο αξιοποίησης των λιγνιτικών κοιτασμάτων της Ελασσόνας υπέρ των επιχειρηματικών συμφερόντων και σε βλάβη του περιβάλλοντος και της υγείας του λαού κ.α.)

Ολα αυτά εντάσσονται σε ένα προπαγανδιστικό μπαράζ της κυβέρνησης, που στόχο έχει ν' αποσπάσει την προσοχή των εργαζόμενων, της αγροτιάς, των αυτοαπασχολούμενων, της νεολαίας των σπουδών, των γυναικών της λαϊκής οικογένειας από τα βάρβαρα μέτρα που, συνεχώς, παίρνει σε βάρος τους. Θέλει να τους κρατάει «στο περίμενε», να καθυστερεί τους οργανωμένους αγώνες για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Σε ό,τι αφορά στο περιβόητο «καλάθι», το ζήτημα δεν είναι με τι θα γεμίσει και πως θα καλοπιστεί, ούτε, βεβαίως, είναι αυτό που λείπει για να πάει μπροστά ο αγροτικός τομέας στην περιοχή μας και σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες στη Θεσσαλία παράγουν πολλά και εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα – π.χ. γαλακτοκομικά, τυροκομικά, κρέας από ζώα ελευθέρας βοσκής, αλλά και σιτηρά, βαμβάκι, ζάχαρη, φρούτα, καπνός - με τα οποία μπορούν να γεμίσουν πολλά καλάθια, αλλά, δυστυχώς, «καλό δε βλέπουν». Πάνε «από το κακό στο χειρότερο», ξεκληρίζονται μαζικά και σπρώχνονται στον Καιάδα της φτώχειας και της εξαθλίωσης.

Στην περιοχή μας ξεκληρίστηκαν 2 στα 3 κτηνοτροφικά νοικοκυριά, 4.500 μικρομεσαίοι καπνοπαραγωγοί, 3.700 τευτλοπαραγωγοί και χιλιάδες άλλοι που καλλιεργούσαν άλλα προϊόντα.

Γιατί συμβαίνουν όλα αυτά; Διότι η Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, που συνδιαμορφώνει και εφαρμόζει, με ζήλο και συνέπεια, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως και οι κυβερνήσεις της ΝΔ, θέλει η αγροτική παραγωγή να περάσει, εξολοκλήρου, στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και επιχειρηματιών κι επειδή η καπιταλιστική οργάνωση της οικονομίας προωθεί αγροτική ανάπτυξη που υπηρετεί την κερδοφορία του κεφαλαίου που δραστηριοποιείται στον αγροτικό τομέα και όχι τις λαϊκές ανάγκες.

Είναι, λοιπόν, σκέτη κοροϊδία και φτηνή προπαγάνδα όλα αυτά που λέγονται για τα «καλάθια» αγροτικών προϊόντων και στην αγροτιά της Θεσσαλίας, που αποτελεί το 25,22% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού της περιοχής, δεν πιάνουν εύκολα «τέτοια κόλπα».

Εχει, άλλωστε, εμπειρία από «τα έργα και τις ημέρες» της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, όπως και της ΝΔ. Την απέκτησε τις τελευταίες δεκαετίες που βρέθηκε, πολλές φορές, και για πολλά μερόνυχτα, στα οδοστρώματα των εθνικών οδών, στα μπλόκα του αγώνα, κι «ένιωσε στο πετσί της» την αγριάδα και τη βαρβαρότητα της αντιαγροτικής πολιτικής των κυβερνήσεων. Κανείς εδώ δεν έχει ξεχάσει τη δολιοφθορά στα τρακτέρ με την «επιχείρηση βουλκανιζατέρ» στις Μικροθήβες από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ούτε τα όσα έκανε η ΝΔ σε βάρος των αγροτών στα Τέμπη κι αλλού.

Το ΚΚΕ καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες της Θεσσαλίας να μην «τσιμπήσουν» στα κυβερνητικά «δολώματα», κινδυνεύοντας «να χάσουν και τ' αυγά και τα πασχάλια» και να συσπειρωθούν στην πάλη, σε αγωνιστική συμμαχία με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, για την ανατροπή της αντιαγροτικής- αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων και την δημιουργία των προϋποθέσεων, σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, για την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής υπέρ των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς και προς όφελος του λαού.

Να παλέψουν για μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη που θα συγκρούεται με τα συμφέροντα των μονοπωλίων και του κεφαλαίου, τα οποία υπηρετεί ο κ. Σκανδαλίδης και η κυβέρνησή του. Που θα υλοποιείται στο πλαίσιο του κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας, με τη συνεταιριστικοποίηση της διάσπαρτης αγροτικής γης και παραγωγής και τους παραγωγικούς συνεταιρισμούς, την προώθηση κοινών καλλιεργητικών εργασιών με κρατική στήριξη, για την παραγωγή φτηνών κι ασφαλών τροφίμων για την διατροφή του λαού και των αναγκαίων πρώτων υλών για την μεταποιητική βιομηχανία.

Για να προχωρήσει αυτή η ανάπτυξη πρέπει να αποδυναμωθούν τα κόμματα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και να ενισχυθεί το ΚΚΕ. Να γίνει παντοδύναμο το Λαϊκό Μέτωπο, η συμμαχία της αγροτιάς με τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους και τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης, τους νέους των σπουδών και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών.

Λαϊκό Μέτωπο που θ' αγωνίζεται για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων και την ανάδειξη της λαϊκής εξουσίας που θα παλεύει για το σοσιαλισμό- κομμουνισμό.
Tags:

Επικοινωνήστε μαζί μας

trikki.gr | ειδήσεις, επικαιρότητα, Τρίκαλα | Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιοδήποτε σχόλιο ή καταγγελία πατώντας εδώ.